Sådan får du
en lønforhøjelse
Fortjener du en lønforhøjelse?
Hvis du forventer at blive betalt mere for at udføre samme job, skal du kunne argumentere for, at du fortjener det. Overvej hvilken værdi du bringer til din virksomhed og hvordan det retfærdiggør en lønforhøjelse. Hvad har du gjort siden sidste gang der var en ændring i din løn? Har du tilført mere forretning, påtaget dig ekstra ansvar, blevet opkvalificeret, eller udført noget ekstra værdifuldt på dit arbejde? Prøv at være specifik, og lad være med at bruge argumenter såsom at din husleje er steget eller at du generelt synes, at du gør et godt stykke arbejde.
Undersøg dine muligheder
Det vigtigste når du træder ind til en lønforhandlingssamtale er, at du er forberedt. Brug derfor inden samtalen noget tid på at undersøge din værdi på markedet, og hvad du kunne opnå hvis du trådte ind på en ny arbejdsplads i morgen. Det kan du f.eks. gøre ved at søge blandt jobannoncer online, for at forstå efterspørgslen efter dine kompetencer. Din fagforening har som regel også en lønberegner, hvor du kan se hvad personer med tilsvarende uddannelse og erfaring typisk tjener indenfor din branche. Selvom dit argument ikke bør hvad baseret på hvad andre tjener – men snarere hvad du fortjener –, så er det rart at have en føling med; for hvis din arbejdsplads underbetaler dig markant, bør du i stedet måske overveje at søge et nyt job. Det er som regel her de største lønhop er at finde.
Timing er alt
Det er som regel normen, at man bliver inviteret til en lønforhandlingssamtale én gang om året. Men hvis du selv tager intitiativ til at forhandle din løn, skal du overveje tidspunktet for din lønforhandling grundigt – for ligesom med mange andre ting, så spiller timingen en afgørende rolle. Eksempelvis er mandag morgen og fredag aften af gode grunde ikke de bedste tidspunkter på ugen. Ligeså skal du selvfølgelig ikke vælge tidspunkter hvor din overordnede har travlt med noget andet, eller imens der er et problem på kontoret. Det kan være en god idé at time din samtale omkring lønforhøjelsen, så den sker i forbindelse med din medarbejderudviklingssamtale – såfremt du forventer et godt udfald.
Reserver tid i kalenderen så du er sikker på, at din chef har tid og fokus på dig. Skriv eventuelt ind, hvilke punkter du gerne vil gennemgå, så I begge har forståelse for, hvad det drejer sig om. Så har din chef også mulighed for at forberede, hvad de kan tilbyde dig. Ligeledes kan du inden samtalen undersøge, hvordan lønforhøjelser udregnes i din organisation – eventuelt ved at snakke med nogen fra din HR afdeling.
Opbyg din case
Inden samtalen skal du have klargjort med dig selv, i hvilken grad du er villig til at gå på kompromis, så du er forberedt på at forhandle din lønforhøjelse – for selv om du gør det klart overfor din chef, at du forventer en lønstigning, må du sandsynligvis også være klar på, at indgå et kompromis. Sørg for at forberede materiale og klare eksempler til at vise, at du har ydet en ekstra indsats eller på anden vis er blevet mere værd. Hvordan har virksomheden eller teamet udviklet sig på grund af din indsats? Fremhæv dine pointer og vær præcis i det du siger – det inkluderer hvad du forventer at få i løn. Husk at en højere løn betyder højere krav til dig.
Efterlad følelserne ved døren
Husk at det er et forretningsmøde, så du er nødt til at fremstå professionel og rationel under samtalen. Det betyder også, at du bør holde dine personlige årsager (forhøjede leveomkostninger f.eks.) for at ønske en lønstigning ude af samtalen. Ligeledes bør du ikke true med at forlade virksomheden eller fortælle hvad andre virksomheder tilbyder dig, hvis ikke dit ønske om en lønforhøjelse bliver opfyldt. Dette vil blot få din chef til at stille spørgsmål ved sin tillid til dig.
Du kan dog sagtens udvise nysgerrighed og spørge ind til, hvorfor din chef ikke mener, at du fortjener den samme lønforhøjelse du argumenterer for – og spørge ind til, hvad der forventes af dig inden næste lønforhandling.
Hvis samtalen ikke forløber som du havde håbet, så husk at penge ikke er det eneste du kan forhandle om. For at komme tættere på en samlet lønpakke, som du er tilfreds med, kan du med fordel forhandle andre ting som f.eks. ekstra feriedage, kurser og efteruddannelse, nedsat tid, pension, betalt internet og telefoni, eller andre goder. Selvom dette måske ikke er hvad du håbede på før samtalen, kan det være med til at øje din motivation og styrke dine kompetencer – hvilket på længere sigt kan resultere i den lønforhøjelse, som du havde i sigtekornet.
Husk desuden, at du ikke er nødt til at sige ja til et eventuelt tilbud om lønforhøjelse eller andre medarbejdergoder med det samme. Du må gerne tage dig tid til at tænke over det, så du er sikker på, at det er noget du er tilfreds med.
Når mødet er færdigt, bør du altid gentage hvad I er blevet enige om. Du kan med fordel også følge op med en klar og præcis e-mail til din chef, som opsummerer de vigtigste pointer ved jeres samtale. På den måde har du det dokumenteret, så der ikke opstår uenigheder senere hen.
Hvis du vil se flere af vores karriereråd, blandt andet om at starte i nyt job eller hvordan man siger op på en god måde, så klik her.
SØG JOB
Ønsker du at tage det næste skridt i din karriere? Klik her og se et overblik over de seneste stillinger vi søger folk til.
REGISTRER DIT CV HOS HAYS
Upload dit CV til vores database, så kan vi hjælpe dig med det næste skridt i din karriere.