Freelancer er i et telefonmøde

Hvad du bør vide:
Bliv Freelancer

Er du særligt erfaren indenfor dit fagområde, og vil du gerne arbejde på spændende og udfordrende projekter, have et mere fleksibelt arbejdsliv, og større autonomi over din privatøkonomi?

Så er en tilværelse som freelancer/soloselvstændig/konsulent måske det rette for dig. Især hvis du anser dig selv som værende en ekspert inden for områder som IT, engineering, økonomi, regnskab, ledelse, life sciences, pharma eller salg – for disse er områderne hvor vi oplever den største efterspørgsel på eksterne specialister, og hvor du især kan opleve finansielle og professionelle fordele ved at drive en freelancevirksomhed.

Fra fastansat til freelancer

I Danmark er det svært at finde akkurate statistikker på antallet af freelancers, da de ofte bliver kombineret i en kategori der hedder ”atypisk” beskæftigelse – for eksempel freelancers, vikarer, ”kombinatører” som arbejder deltid i fast beskæftigelse og deltid som freelancer, og platformøkonomijobs. Alligevel indikerer alt, at freelancing er stigende. Og hovedårsagen: Friheden. Som freelancer kan du uafhængigt vælge dine egne projekter og administrere din egen tid.

Hvad synes de danske freelancere er de største fordele ved at være selvstændig?

67% siger fleksible arbejdstider

57% siger økonomisk uafhængighed

53% siger selvledelse – altså at være sin egen chef

*Freelance Market Report 2023 af Hays Danmark

Idé
Der er altså mange fordele ved at være soloselvstændig, men at gå freelance er en beslutning som bør tages på et oplyst grundlag – for det er ikke den rette beskæftigelsesform for alle. Herunder vil vi guide dig gennem nogle af de vigtigste ting, som du bør overveje på din vej til at blive freelancer.

Erfaring og ekspertise er et krav for freelancers

Når virksomheder hyrer en ekstern konsulent, forventer rekrutteringskonsulenter og ansættelsesansvarlige en plug-and-play løsning til en vis grad. Så på trods af, at faglig udvikling er en fordel ved at være freelancer, så er det ikke den rette løsning for nyuddannede, eller for dem som vil udforske helt nye områder og færdigheder. Du bør altså grundigt overveje om du har kompetencerne til at blive konsulent; kan du arbejde selvstændigt inden for dit område, kan du tilbyde ekspertviden og ekspertise, og føler du dig tryg ved at trække på dit netværk for referencer, anbefalinger og støtte?

Soloselvstændig: At drive sin egen forretning og være sin egen chef

Dette kan både anses som en positiv og en negativ faktor, afhængigt af hvordan du foretrækker at arbejde. Som freelancer bestemmer du selv hvilke virksomheder du vil arbejde for, hvor meget og hvor du vil arbejde, din timepris, og hvilke slags projekter du vil arbejde på. Men det betyder også, at du er ansvarlig for at finde dine egne projekter og kunder, hvilket kan være både en udfordring og en spændende mulighed, baseret på dit netværk, industri og din tilgang – eller gåpåmod. Imidlertid, vil mange stadigvæk foretrække strukturen ved fast beskæftigelse, såvel som en fast indkomst og faste kolleger.

De største barrierer ved at blive freelancer

64%
uforudsigelig
indkomst
41%
selvbetalt pension, barsel, sygefravær, o.l.
36%
finde kunder og projekter selv

Din løn som freelancer

At være freelancer kommer som regel med en højere løn, da du ikke skal dele dit overskud med nogen. Men omvendt skal du også være opmærksom på, at din timepris ikke er lig med dine timeløn. For du er selv ansvarlig for, at din timepris dækker perioder uden projekter (og dermed indkomst), omkostninger til bogføring og udstyr, samt pensionsindbetaling, forsikring, barsel, feriepenge og løn under sygdom.

Derfor vil du måske også opleve, at den første periode kan være lidt hård fra et økonomisk perspektiv. Ved mindre du selv arbejder med regnskab eller bogføring, vil vi altid anbefale at få hjælp til opstarten – og derefter som minimum bruge et økonomistyresystem, så du i stedet kan bruge din tid og kompetencer på din kerneydelse. Senere i denne guide kommer vi også ind på, hvordan du fastsætter din timepris som freelancer; hvad den skal dække og hvordan du benchmarker dig mod markedet.

At balancere arbejds- og privatliv som selvstændig

Især i opstartsperioden, vil du nok opleve at det er svært at finde balancen i hhv. dit arbejdsliv og privatliv. For det er en stor beslutning at tage, at opsige sit trygge og faste arbejde – og det er en god idé, at sætte nogle grænser og skabe rutiner i overgangsperioden.

En af de første ting du skal overveje, når du starter som freelancer, er hvorvidt du foretrækker at arbejde ”on-site” (altså på virksomhedens kontor), hjemmefra, en lejet kontorplads eller en kombination – og vælge dine projekter ud fra dette. Det er svært at sige hvilken arbejdsform der er mest attraktiv overfor potentielle kunder, da nogen virksomheder vil foretrække konsulenter der udelukkende er til stede på kontoret – omvendt vil dit udvalg af projekter være større rent geografisk, hvis du er villig til at rejse eller arbejde remote. Det er dog i høj grad afhængigt af din branche.

Endeligt, så virker det måske banalt, men hvis du arbejder meget hjemmefra, så kan det være en god idé at indføre nogle "regler" for dit hjemmearbejde. Måske foretrækker du at arbejde inden for en fast tidsramme, eller måske foretrækker du netop fleksibiliteten ved at kunne arbejde på forskellige tidspunkter på dagen – men sørg for, at der er specificerede tidspunkter på dagen hvor dine kunder kan komme i kontakt med dig, så du også altid har fritid der er fuldstændig uforstyrret.

Hos Hays har vi mange gode artikler om, hvordan du kan opretholde en god work-life balance og passe på dit mentale helbred. For det kan også til tider være ensomt at være selvstændig, eftersom for mange af os, så er vores kolleger en stor del af vores sociale omgangskreds. Og hvis du ikke har nogen at dele op- og nedture med, kan det gøre din rejse mod at blive freelancer sværere. Ligegyldigt hvad dine omstændigheder er, så er det vigtigt at passe på dit mentale helbred i processen.


Hvis du ser ovenstående punkter som en spændende mulighed, anbefaler vi at du læser det næste kapitel i vores freelance guide: en trin-for-trin guide til at blive freelancer. Denne inkluderer praktisk info, såsom hvordan du opretter en virksomhed og hvad du bør vide om din kontrakt, samt gode ressourcer til at finde dit første projekt, hvordan du betaler moms, osv.

Held og lykke på rejsen mod et mere fleksibelt arbejdsliv!


LÆR MERE OM FREELANCING, DIREKTE FRA VORES FREELANCERS